tisdag 29 september 2009

MUSKLER

Oftast när man pratar om muskler så menar man det som heter skelettmusklerna. Det är de muskler som gör att vi kan gå, prata och knacka på tangentbord. De täcker hela skelettet och vi har ganska god kontroll över dem.
Skelettmusklerna består av fibrer, packade i buntar. Varje fiber innehåller ännu mindre fibrer som heter fibriller. I fibrillerna finns muskeltrådar. När en signal kommer att muskeln ska aktiveras så glider muskeltrådarna in emellan varandra. Det leder till att fibrillerna blir kortare, vilket i sin tur leder till att hela muskeln drar ihop sig.
Musklerna kan inte trycka på, utan bara dra ihop sig.
Och eftersom musklerna bara kan dra ihop sig så jobbar de i par. En muskel på ovansidan av armen och en muskel på undersidan. Resultatet av deras arbete blir att du kan vifta med armen, eller utföra något som gör att armen åker upp och ner, upp och ner, upp och ner. Jag vet inte vad det skulle kunna vara.

Förutom skelettmusklerna finns också hjärtmuskeln, som outtröttligt ser till att hjärtat pumpar blod, och glatt muskulatur i till exempel tarmarna, urinblåsan och blodkärlen. Det är muskler som arbetar utan att du behöver tänka på dem och som jobbar utan att du märker av dem, i stort sett. Dessutom kan du inte styra dem med viljan.

9 kommentarer: