tisdag 29 september 2009

KROMOSOMER OCH DNA

I varje cell finns instruktioner om hur cellen och därmed hela kroppen ska skötas och byggas. Dessa instruktioner kallas för gener. Generna är uppradade i kromosomer. Varje människa har 23 par kromosomer i varje cell. Sammanlagt alltså 46 kromosomer i varje, förutom i könscellerna som har hälften så många kromosomer, alltså 23.
Vi har ungefär 150 000 gener i varje cell. Hälften av uppsättningen kommer från mamma och andra hälften från pappa. Oavsett om man vill eller inte. 50-50.
Om man förstorar upp kromosomen ser man att den är som en hård spiral. Spiralen utgörs av en lång tråd som har formen av en ”tvinnad stege” och heter deoxiribonukleinsyra, DNA.
Det är stegens stegpinnar som är det intressanta. De består av kvävebaspar som är gjorda av fyra olika baser (tymin, adenin, guanin och cytosin). Genom att sätta dem i olika ordning utmed stegen, blir de tillsammans en gens instruktion. Det krävs hundratals stegpinnar, baspar, för att det ska bli ett fungerande DNA-segment, en fungerande instruktion.

1 kommentar:

  1. BloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkivBloggarkiv

    SvaraRadera