tisdag 29 september 2009

HUDEN

Huden är kroppens största organ. En fullvuxen människas hud väger ungefär 5 kg och täcker en 1,8 m² stor yta.
Huden är så fiffigt konstruerad att den släpper ut svett, men släpper nästan inte in någonting alls. På så sätt är huden med och reglerar kroppens värme men den skyddar samtidigt kroppen mot smuts och infektioner. Huden är som ett Gore-Tex-lager. Det är först när du badat länge som hudens skyddande fettlager sköljts bort och huden börjar ta in lite vatten. Resultatet? Skrynklig som ett russin.
Huden är olika tjock beroende på vad som är nödvändigt för respektive kroppsdel. Huden i ögonlocket är omkring 0,5 mm tjock, medan huden på fotsulorna är närmare 5 mm tjock på vissa ställen.

Hudens 3 lager
Överhuden är det yttre skiktet av huden. När du blir skrynklig efter ett bad beror det på att talget är bortsköljt och huden har börjat suga upp vatten.
Överhuden består mest av döda hudceller. Varje sekund faller i snitt 500 döda hudceller från din hud. Det kanske inte låter så mycket, men på in timme blir det 1,8 miljoner döda hudceller. Det mesta av det damm du ser flyga omkring i luften är döda hudceller.
Läderhuden är ett tjockare lager hud som ligger närmast under överhuden. Här produceras talg som gör huden vattentät. Här går också blodkärlen och här finns de nerver och sensorer som känner av smärta, tryck, kyla, värme och vibrationer.
Underhuden består mest av ett fettlager som hjälper till att skydda kroppen genom att bland annat hålla värmen. Generellt har tjejer något mer underhudsfett än killar.

2 kommentarer: