tisdag 29 september 2009

HJÄRNAN

Hjärnan är den del av kroppen vi är stoltast över.
Hjärnan består av ungefär hundra miljarder hjärnceller som tillsammans gör att vi kan läsa, skriva, prata och skratta, samtidigt.
Hjärnan är veckad för att den totala ytan ska bli större. Om man vecklar ut hjärnan skulle den ha en yta på ungefär 2 m².
Den grå delen av hjärnan är det yttre lagret som mest består av nervceller. Det inre lagret av hjärnan är vitt och består av nervtrådar som förmedlar impulser i hjärnan.
Indelningen mellan höger och vänster hjärnhalva anses vara lite förlegad och gammaldags. Nuförtiden pratar man istället om nätverk.
Vissa områden i hjärnan verkar vara till för vissa ändamål, som syn, hörsel och personlighet. Samtidigt är det så att om ett barn eller någorlunda ung människa, drabbas av en hjärnskada på en del av hjärnan, så kaian andra områden i hjärnan överta funktioner från den skadade delen. Hjärnan programmerar om sig.

MINNET
Just nu är forskarna ganska säkra på att det finns två sorters minne: korttidsminne och långtidsminne.
Korttidsminnet sparar ny information men har en väldigt begränsad kapacitet. Om du ser en långfilm kommer du ihåg vad huvudpersonerna heter under filmen, men dagen efter minns du sällan deras namn.
Långtidsminnet sparar information om viktiga händelser och saker du lärt dig genom repetition. Hjärnan gallrar bort en del information, men går allt som det ska och du får vara frisk, så kommer minnena i långtidsminnet att finnas kvar hela livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar