tisdag 29 september 2009

MATSMÄLTNINGEN

Svalg och matstrupe
Redan i munnen börjar maten att brytas ner. Saliven innehåller enzymer som börjar nedbrytningen av kolhydrater. Ett enzym är en biologisk katalysator, det vill säga ett ämne som påskyndar eller startar en kemisk reaktion.
Det tar maten några sekunder att transporteras ned från svalget till magsäcken.

Magsäcken
Här tas bakterierna om hand av magsyran. Förutom syra tillverkar slemhinnorna i magsäcken ett enzym som heter pepsin. Det bryter ner proteiner.

Bukspottskörteln
Är näst efter levern kroppens största körtel. Den bildar både bukspott, vars fyra enzymer hjälper till vid matsmältning, och insulin och glukagon, som reglerar blodsockerhalten.

Tolvfingertarmen
Är den övre delen av tunntarmen. Här sprutas galla och bukspott över maten. Gallan löser upp fettmolekylerna. Bukspottet höjer ph-värdet. För det är bara magsäckens celler som tål riktigt sura ph-värden. När maten transporteras vidare måste ph-värdet höjas. Bukspottet innehåller också enzymet trypsin som bryter ner proteiner.

Tunntarmen
Är cirka fem meter lång. Fler enzymer sprutas ut över maten och den sista spjälkningen sker. Nu tas också näringsämnena upp i blodet. Utmed tunntarmens väggar sitter tarmludd. När maten är tillräckligt sönderdelad sugs näringen upp av de små blodkärlen i tarmluddet. Tarmluddet ökar tarmens yta och därmed uppsugningsförmågan väldigt mycket. Ytan är densamma som en tennisplan, ungefär, Maten befinner sig i tunntarmen i mellan en till fyra timmar.

Tjocktarmen
Maten, om man fortfarande kan kalla det mat, passerar tjocktarmen under tio till tolv timmar. Ibland kan det ta flera dagar. Här tas vattnet upp från restprodukterna. I tjocktarmen har kroppen en väldig nytta av bakterier. De hjälper till att bryta ner det sista av födan. Tyvärr bildar de också gaser, vätesulfid och metan. (Se sidan 411 Pruttlukt på muggen.) Sedan förs resterna vidare till ändtarmen.

Ändtarmen
75% av avföringen är vatten. Resten är till största del bakterier och osmälta växtfibrer.

6 kommentarer:

  1. Det var väldigt bra fakta,
    Jag läste och läste på de vad ni skrev när vi hade prov om kroppen kude jag allting via att jag läste och jag fick A :)
    Tack så jätte mycket

    SvaraRadera
  2. kock smock och smock kock då????????? :O

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja jag vet inte vad personen har haft för sig!!!!!!!! :O

      Radera
    2. nä hon/hon måste ju skriva med kock smock och smock kock annars så e det ju inte rätt!! :O

      Radera
    3. jag håller heeeeelt med!!!! :O

      Radera
  3. jättebra fakta om matsmältningen

    SvaraRadera